VAD ÄR HÄLSA?

Vår blogg om hälsa och välmående

Posted by admin on 6 mars, 2017

Supermat

Utmärkande för supermaten är att den är sprängfylld med näring, antioxidanter, vitaminer, mineraler och fytonutrienter! Supermaten har genom forskning visat sig förbättra din hälsa.

 

Immunförsvaret angrips ständigt av fria radikaler från diverse miljögifter både inomhus och utomhus, till det kan läggas rökning, stress, snabbmat, strålning från solen och elektronisk utrustning för att nämna några. Men också vid olika sjukdomstillstånd bildas det mycket fria radikaler, immunförsvaret använder dessa som “missiler” som har till uppgift att angripa inkräktare som t ex bakterier. De fria radikalerna har alltså en viss funktion, men det bör vara en balans mellan fria radikaler och antioxidanter.

 

Antioxidanter är ett samlingsnamn på ämnen som skyddar mot, och oskadliggör, fria radikaler. Supermaten har mycket höga halter av antioxidanter som gör kroppen motståndskraftig mot sjukdomar och yttre påfrestningar, vilket i sin tur bromsar kroppens åldrande. Det går att avläsa hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller genom att mäta dess ORAC-värde (Oxygen Radical Absorbance Capacity) som är framarbetat av det amerikanska jordbruksdepartementet.
Antioxidanter finns i tusentals former, många fortfarande okända. Frukt har topplaceringar på ORAC-listan, följt av grönsaker. Medelintaget för den amerikanska befolkningen ligger på 1200 enheter ORAC per dag, det betyder tre portioner frukt och grönt. Men för att få en påtaglig effekt av anioxidanter bör manäta 3000-5000 enheter per dag.
Exempel på superfruits och supergreens är; goji- och acaibär, granatäpplen, björnbär och korngräs, både i färsk eller torkad pulverform, samt mixade alfalfagroddar, för att nämna några.

 

Gör en grön drink
3 tsk Mighty Greens
1/2-1 banan
1/2 äpple
2 dl juice av annanas, granatäpple eller svarta vinbär
1 & 1/2 dl ris- eller havremjölk
Mixa alla ingredienser till en ljuvligt god och nyttig drink!